Enligt Freedom House som årligen mäter demokratins utveckling i världen, går friheten och demokratin världen över i genomsnitt bakåt – och så har utvecklingen sett ut varje år sedan 2005. Utvecklingen är emellertid inte entydig samtidigt som det sker en tydlig tillbakagång av demokratin i flera länder så sker samtidigt en snabb demokratisering i, och av, andra. En intressant faktor som uppmärksammats i den statsvetenskapliga forskningen är som bl a professor Bo Rothstein konstaterat att ”Dagens diktatorer kommer ofta till makten i fria val, varefter demokratin långsamt monteras ner. De senaste globala rapporterna från ledande forskningsinstitut som på olika sätt försöker mäta graden av demokrati i världens länder … visar alla på att en sådan långsam nedmontering hotar en rad både nya och gamla demokratier och att trenden började för mellan fem och tio år sedan.”
Globalt sett är tendensen också att traditionella, grupporienterade värderingar får ge vika för mer individorienterade, i takt med att välståndet ökar och utbildningsnivån höjs. Ännu är det för tidigt att säga vilka effekterna av Covid-19-pandemin blir även om vissa tecken kan skönjas som tyder på en renässans för ideer om samverkan och samarbete.
I Sverige finns det tecken på att invånarnas värderingar har blivit mer polariserade. Samtidigt beskrivs landet i internationella jämförelser som det land i världen där värderingar kopplade till valfrihet, jämställdhet, självbestämmande och medbestämmande värderas högst vilket bl a visats av World Value Survey (WVS). Ett av de mest välkända resultaten från WVS är den sk kulturkartan. Den kombinerar ett antal värderingar koncentrerade i två dimensioner; traditionella v/s sekulär-rationella värderingar på den ena axeln och överlevnads v/s självuttryckande värderingar på den andra. Som vi kan se på kartan nedan sticker Sverige ut kraftigt tillsammans med övriga nordiska länder samt Nederländerna och Tyskland. Det som kännetecknar denna region är höga värden inom både självförverkligande/individuell frihet och sekulära/rationella värderingar. Sverige sticker ut som det mest extrema landet i denna region.
Skinnskatteberg är som andra kommuner i Sverige den demokratiska struktur som är närmast medborgarna. Hur kan kommunen genom vårt sätt att verka bidra till att tilltron till demokratin och viljan att bidra och ta ansvar för demokratin ökar? På vilket sätt ska vi agera för att få en så stor andel som möjligt av våra invånare att delta i utvecklingen av kommunen? Är detta ett av de områden där den lilla kommunens styrkor kan bli tydliga?