Sverige ser möjligheter med välfärdsteknik och den digitala strategin syftar bl a till att tillhandahålla tjänster för att öka den enskildes självständighet och trygghet. Ett exempel på detta är digital nattillsyn istället för fysiska besök. Ny teknik är också nödvändig för att skapa en bättre arbetsmiljö och ett effektivare arbetssätt.
Behovet av nya arbetssätt har blivit tydligt i samband med Covid19 och stängning av äldreboenden. Social eller fysisk distansering har visat på behovet av att kunna mötas på nya sätt över nätet. För morgondagens brukare är den digitala tekniken både en möjlighet och en självklarhet och där måste vård och omsorg stå rustade att kunna möta de krav som ställs. Den statliga utredningen ”Framtidens teknik i omsorgens tjänst” som överlämnades i mars 2020 presenterar en rad åtgärder och lagförslag. Det krävs emellertid inte bara ny teknik utan även nya kunskaper och nya sätt att arbeta.
Inom sektorn varierar den digitala mognaden i olika verksamheter. Helt klart är att sektorn som helhet står inför nya kostnader vad gäller digitalisering. Sektorn har att möta brukarnas förväntningar liksom att säkerställa att verksamheten bedrivs effektivt.
Insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. Kvaliten inom verksamheten ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras (Socialtjänstlagen, Hälso- och sjukvårdslagen samt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Sektorn saknar ett digitalt kvalitetsledningssystem och det systematiska arbetet består idag av pärmar och papper med rutiner och riktlinjer. Behovet att digitalisera detta är mycket stort och bör prioriteras.
Inom sektorn finns utsedda personer, systemansvariga som ger användare (personal) behörigheter, utbildar och har koll på systemens ansvändare. Sektorn saknar kompetens (systemförvaltare) för strategisk planering, utveckling av det digitala arbetet och som förvaltar de olika systemen.