Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Hem
  • Om oss idag
  • Målbild 2020
  • Att använda analysen
Mer
      • Hem
      • Om oss idag
      • Målbild 2020
      • Att använda analysen

    Vård och omsorg

    Sammanfattande reflektioner

    Vård- och omsorgssektorn står inför förändrade förutsättningar med en åldrande befolkning och en ökande arbetslöshet. Detta ställer stora krav på resursanvändningen och kräver nya och mer effektiva arbetssätt med stöd av den välfärdsteknik som finns att tillgå.

    Läs mer

    Verksamhetsöversikt

    Sektor Vård och omsorg ansvarar för att utifrån gällande lagstiftning utreda och fatta beslut om stöd och insatser för enskilda och familjers livsföring (myndighetsutövning). Sektorn tillhandahåller vård och omsorg för äldre och personer med funktionsnedsättning och stöttar människor inom områdena arbetsmarknad och integration. Insatserna omfattar människor i alla åldrar. Verksamheten handlägger även alkoholtillstånd och utreder bostadsanpassningsbidrag.

    Läs mer

    Demografiska förutsättningar

    I Skinnskattebergs kommun var  antalet invånare 65 år och äldre 1 307 stycken, fördelat på 649 kvinnor och 658 män (källa Kolada) år 2019. Andelen motsvarar 29,8% av befolkningen, vilket är en hög andel och kommunen ligger i topp bland länets alla kommuner. Snittet i landet ligger på 21.96%.
    Skinnskatteberg står likt många andra kommuner inför en stor utmaning med en åldrande befolkning.

    Läs mer

    Om folkhälsa

    En stor påverkansfaktor är folkhälsan med ex. invånare med osunda alkoholvanor, psykisk ohälsa mm. Ohälsotalet, mätt i antal dagar med sjukpenning, rehabiliteringspenning, aktivitets- eller sjukersättning mm. är för Skinnskattebergs kommun hög, men med en positiv förbättring 2019. Arbete pågår med att ta fram en övergripande folkhälsoplan.

    Läs mer

    Digitalisering

    Sverige ser möjligheter med välfärdsteknik och den digitala strategin syftar bl a till att tillhandahålla tjänster för att öka den enskildes självständighet och trygghet. Ett exempel på detta är digital nattillsyn istället för fysiska besök. Ny teknik är också nödvändig för att skapa en bättre arbetsmiljö och ett effektivare arbetssätt.

    Läs mer

    Personal

    Sektorn hade den 31 december 2019, 156 personer anställda (137 tillsvidareanställda och 19 visstidsanställda) eller 146,53 årsarbetare fördelat på 129,75 tillsvidareanställda och 16,78 visstidsanställda.

    Läs mer

    Bostadsanpassningsbidrag

    Bostadsanpassningsbidrag är ett kommunalt bidrag som utifrån Lag om bostadsanpassningsbidrag riktar sig till den som har en funktionsnedsättning. Bidraget syftar till att den enskilde ska kunna göra nödvändiga anpassningar för att kunna fungera i det dagliga livet. Exempelvis ta bort trösklar, ersätta badkar med dusch, ordna en ramp till entrén mm. Handläggning av bostadsanpassningsbidrag ligger för närvarande hos Vård och omsorg och har tidigare legat på Teknik och service. Flera aktörer är inblandade i handläggningen, handläggare (som utreder), arbetsterapeut (som bistår med underlag, intyg), snickare (som beräknar och utför byggnadsarbete) och kommunalråd (som fattar beslut). Den årliga budgeten är 1 600 tkr. Diskussioner har förts med berörda, sektorchef och kommunchef om var, hur och vilka som är bäst lämpade att handlägga bidraget. Planen är att ta fram ett förslag till nytt arbetssätt och organisation.

    Individ och familjeomsorg

    Antalet familjer och individer i behov av stöd för sin försörjning ökar och bedömningen är att behovet kommer att fortsätta öka, inte minst i ljuset av de konsekvenser som annalkande lågkonjunktur och effekter av Covid19 förväntas få på arbetsmarknaden. Det ökade behovet av försörjningsstöd förväntas ge stora kostnadsökningar både i år och kommande år.

    Läs mer

    Integration och arbetsmarknad

    Verksamheten syftar till att bidra till att fler får arbete, utbildning och meningsfull sysselsättning. Verksamheten ska verkställa beställningar/uppdrag som bland annat kommer från arbetsförmedling och Individ- och familjeomsorgen. När uppdraget kommit till IAB ska en kontaktperson utses och en genomförandeplan upprättas, sen ska planen, med individen behov i centrum verkställas.

    LSS och socialpsykiatri

    Demografin påverkar inte LSS-verksamheten i någon större mån, men här kan några få brukare få stora effekter på både verksamhet och ekonomi. Denna typ av påverkansfaktorer är svår att förutse. Exempel på påverkansfaktorer kan var inflyttning (från annan kommun) eller skador (förlossningsskador, olyckor, sjukdom) mm. som medför olika typer av funktionsnedsättningar.

    Läs mer

    Äldreomsorg

    Äldreomsorgen består av hemtjänst, hemsjukvård, paramedicin, korttidsenhet och särskilda boenden med somatisk och demensinriktning. Dessutom finns Sjubo, ett slags mellanting mellan seniorboende och särskilt boende bestående av 7 platser. På Hemgården finns också ett +65 boende med 20 lägenheter (varav 8 personer har hemtjänst). Dessa lägenheter hyrs utan biståndsbelut direkt av Teknik och service.

    Läs mer

    Lokaler

    Idag finns 2 trapphusboenden, Lotsen inom LSS-enheten. Arbete med att skapa ett samsjuklighetsboende har startat, med målet att renodla en av trappuppgångarna för personer med psykisk ohälsa och den andra uppgången för personer med samsjuklighet (psykisk ohälsa och missbruk). Boendet ska bemannas dygnet runt. Några av nuvarande hyresgäster behöver en annan typ av boende, medan andra kan bo kvar.

    Läs mer

    Ekonomi

    Skinnskatteberg har högre kostnader för särskilt boende och lägre kostnader för hemtjänst per brukare i jämförelse med kommuner i liknande storlek och jämfört med länets kommuner och riket i snitt.

    Läs mer