Så många som 20 % av invånarna i Skinnskattebergs kommun säger att de skulle arbeta mer hemifrån om bredbandsuppkopplingen var bättre. Detta är något som vi har tagit till oss och arbetar hårt med att ligga på de aktörer som verkar i kommunen för att påskynda utbyggnaden.
Utvecklingen för länet ser ungefär ut som förra året, när det gäller tillgång till 100 Mbit/s har vi ökat från 81,72 till 85,25. En ökning på 3,53%. Det betyder en ökning av ca 4 700 hushåll. Riket ligger på 85,13% och med en ökning på 2,89%. Vi följer således i stort riket och ligger på en femteplats jämfört med övriga län.
När det gäller utanför tätort och småort har vi ökat från 28,93% till 38,65%. En ökning på 9,72%. För riket gäller 48,07% och en ökning på 7,46%. Trots lite högre takt än riket så ligger vi kvar i bottenskiktet när det gäller landsbygden. Detta gäller för länet i stort. Går man in och tittar på de enskilda kommunerna ser det naturligtvis olika ut.
En annan aktuell fråga i dessa tider när många ska arbeta och studera hemma är hur IT-infrastrukturen klarar detta. Frågan är komplex då det både handlar om mjuka och hårda frågor. På nationell och regional nivå kanske det inte är så stora problem, där finns kanske kapacitet mm, men hur fungerar det på lokal nivå och för enskilda användare? Räcker mobilkapaciteten mm?
IP-Only håller på med en uppdatering av tidsplanen som presenteras på kommunens hemsida. Prognosen säger att hela utbyggnaden i kommunen inte kommer att bli färdig som tidigare planerat 2020, utan kommer att pågå även under 2021. Beklagliga konkurser hos underentreprenörer anges som en orsak till försening samt den rådande pandemin.
Open Infra är en ny aktör i kommunen som har startat med aktiva säljkampanjer på vissa orter i kommunen. Kommuninvånarna har således fler alternativ och aktörer att ta ställning till. Uppdatering av deras tidsplan presenteras på kommunens hemsida.
Uppdaterad information om dagsläget som kommunen har finner ni på nedanställe på kommunens hemsida. https://www.skinnskatteberg.se/infrastruktur/bredband/aktuellt/
Den kommunala sektorn har generellt stora utmaningar, inom såväl IT-säkerhetsfrågor som effektiva och användarvänliga digitala tjänster. Alla sektorer inom kommunen arbetar med olika digitaliseringsprojekt. Det saknas övergripande struktur och mål och därmed även en gemensam prioritering av vilka insatser som ska genomföras när. Detta är något som vi börjat arbetar hårt med och kommer att fortsätta med under 2021 för att komma till rätta med, genom kontinuerlig kontakt med alla sektorer.
Inom IT-säkerhet pågår det ständigt förbättringar, vi har bra verktyg för övervakning och skydd mot virus och angrepp. Det är även önskvärt att IT-avdelning får möjlighet till fortbildning på de verktyg som finns, främst är det tid som saknas.
Varje sektor behöver en egen resurs för digitalisering. Den resursen jobbar mot verksamheten och för en dialog med IT-avdelningen.
Inom sektorn barn och utbildning är det extra viktigt att det finns en resurs som tittar på marknaden, besöker och samarbetar med andra kommuner. När den översikten är klar är det IT-avdelningen som hjälper till med inköp och driftsättning.