Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Hem
  • Om oss idag
  • Målbild 2020
  • Att använda analysen
Mer
      • Hem
      • Om oss idag
      • Målbild 2020
      • Att använda analysen

    Aktuella ärenden, tillsyn och kontroll mm

    Förvaltningen ansvarar för tillsyn av brett spektrum av områden och lagstiftningar. Nedan ges en översikt över status inom de olika områdena. Varje år beslutar miljö- och byggnadsnämnden om en tillsynsplan. Planen beskriver vad som ska utföras under året. Tillsynsplanen grundas på den gjorda behovsutredning som redovisar verksamhetens hela tillsynsbehov.  Tillsynsplanen följs upp av miljö- och byggnadsnämnden halv- respektive helår.

    Bygg

    Inom byggverksamheten har prioritering av tillsyn på obligatorisk ventilationskontroll (OVK) påbörjats för några år sedan. Kommunala verksamheter har prioriterats i ett första skede.  Ett omfattande arbete med att kontrollera övriga fastigheter som behöver OVK-tillsyn kvarstår.

    Även tillsyn av hissar, enkelt avhjälpta hinder och olovligt byggande är områden som ska ha tillsyn enligt lagstiftningen. Inom dessa områden har endast begränsad tillsyn bedrivits och kommer att prioriteras i kommande tillsynsplaner.

    Uppdatering av befintliga detaljplaner med mindre prickmark (mark som inte får bebyggas) skulle ge kortare handläggningstid vid bygglovsärenden. Bristen på byggbara tomter och nya detaljplaneradeområdet kan komma att påverka bygglovsverksamheten negativt i framtiden. Ingen nybyggnation innebär färre bygglovsansökningar och minskade byggintäkter.

    Hälsoskydd, radon mm

    Tillsynen inom hälsoskydd är eftersatt. Nuvarande register behöver uppdateras och tillsyn för kända tillsynsobjekt är planerad år 2020.  Radon i flerbostadshus och lokaler dit allmänheten har tillträde ska inte överstiga riktvärdet 200bq/m³. Fastigheter där riktvärdet överskrids ska följas upp enligt tidigare ställda krav. Inom området förorenad mark finns ett behov att utreda vilka områden som ska åtgärdas enligt tidigare framtagna utredningar.

    Livsmedelskontroll

    Antal registrerade tillsynsobjekt är 65 stycken. Tillsynsbehovet är olika beroende på riskklassning. Små verksamheter som café och dylikt har ett tillsynsbehov på 0,5-1 h. Större verksamheter som vattenverk och tillagningskök har ett tillsynsbehov på 6-8 h.

    Kontrolltid i timmar Schablon för antal kontrollbesök per år Antal objekt
    <=1 Ett besök vartannat år 16
    2–4 Ett besök per år 43
    5–7 1,5 besök per år 5
    >7 2 besök per år 1
    Summa 65

    Av tabellen framgår förhållandet mellan framräknad kontrolltid vid riskklassning och antal besök det genererar.

    Miljöskydd

    Miljöskydd ingår verksamheter som bedriver någon form av miljöfarlig verksamhet och behöver tillsyn. Förvaltningen har tillsyn för C/U objekt (C-objekt är verksamheter som ska anmälas till miljökontoret exempelvis bensinstationer, mindre mekaniska verkstäder, mindre skjutbanor, mindre jordbruk. U-objekt behöver varken tillstånd eller anmälas, men miljöbalkens regler gäller ändå, exempelvis mindre bilverkstäder. Länsstyrelsen har tillsyn på A/B objekt (A-objekt är verksamheter som kräver tillstånd från miljödomstolen exempelvis större gruvor, stålverk. B-objekt kräver tillstånd från Länsstyrelsen, exempelvis större mekaniska verkstäder, större skjutbanor, större lantbruk). Antal registrerade C/U objekt är 43 stycken.

    Planerad tillsyn 2020 2021 2022
    Antal objekt 20 9 17

    Strandskydd

    Tillsynen av efterlevnaden om strandskydd är eftersatt och behöver planeras under kommande år. Tillsyn bidrar till att säkra allmänhetens tillgång till strandområden och skydda växt- och djurlivet.

    Vatten- och avlopp

    Miljölagstiftning och miljömål ställer krav på att kommuner gör tillsyn på enskilda avlopp och ställer åtgärdskrav på anläggningar som inte uppfyller dagens krav. För att uppfylla miljömålet ingen övergödning ska avlopp vara godkända. Det är av stor vikt att standarden på enskilda avloppsanläggningar är god, eftersom utsläpp av orenat avloppsvatten försämrar möjligheterna till att uppnå god status i kommunens vattenförekomster (vattendrag). Det finns även risk att vattentäkter förorenas av avlopp med dålig funktion.

    I kommunen finns ca 2 000 enskilda avlopp av dessa är ca 635 godkända, 75 avlopp bedöms idag som inte godkända. Resterande bedöms som osäkra och tillsyn behöver utföras för att utreda om de är godkända eller inte. Enligt inventeringen 2013-2016 enskilda avlopp finns många äldre slutna tankar från 1970-talet. Dessa slutna tankar ingår i gruppen osäkra avlopp. Under kommande tre år kommer krav ställas på täthetskontroll för dessa slutna tankar. Även fastigheter som uppgett att de inte har något avlopp behöver följas upp.

    Kapaciteten i Färna reningsverk måste säkerställas för att förvaltningen ska kunna bevilja ytterligare bygglov för nybyggnation av en-/flerbostadshus i tätorten i enlighet med fastställd detaljplan.