Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
  • Hem
  • Om oss idag
  • Målbild 2020
  • Att använda analysen
Mer
      • Hem
      • Om oss idag
      • Målbild 2020
      • Att använda analysen

    Sammanfattande reflektioner – kultur och fritid

    Skinnskattebergs kommun har en stark status som kulturkommun i länet. Biblioteksverksamheten går mot trenden och ökar både bland barn och vuxna. Det nära samarbetet mellan bibliotek och institutioner för barn, från Barnavårdscentral vidare upp genom åldrarna ända till gymnasiet, är unikt i länet.

    Digital delaktighet är viktigt för kommuninvånarna. Biblioteket gör ett utmärkt arbete i frågan med stöd av statliga medel.

    Kommunen har med sina 14 kulturhistoriska miljöer flest i länet inom Ekomuseum Bergslagen. Många av dessa kulturhistoriska miljöer får ses som helt unika. Underhållet är kostsamt och beroende av stöd från Länsstyrelsen, staten, EU och frivilliga krafter i föreningar i Skinnskattebergs kommun. Många av föreningarna har utmaningar med återväxten då medelåldern bland medlemmarna är hög.

    Den avgiftsfria kulturskolan når också genom sitt samarbete med grundskolan 93 % av barnen i åldern 6 – 15 år. På den frivilliga sidan deltar ca 36 % i samma åldersspann. Sektorns stora utmaning är den sneda könsfördelningen som grovt generaliserat innebär att flickor ägnar sig åt kulturella uttryck medan pojkar åt idrott.
    Tack vare en bred kompetens bland kulturskolans personal är utbudet brett och innefattar förutom musik också teater, dans, film, ljudskapande bild och brädspel.

    Den allmänna kulturen drivs i stor utsträckning av föreningar. De arrangerar och genomför konserter, föreställningar och filmvisningar jämte evenemang på somrarna i anslutning till olika kulturmiljöer. Medelåldern i föreningar är hög och återväxten är svag vilket kan komma att påverka antalet aktiviteter framåt.

    Hållbar turism och bra mottagande är framgångsfaktorer i en alltmer medveten besökares perspektiv. Inom detta område kan alla åldersgrupper få möjlighet till arbete.
    Skinnskatteberg erbjuder en nära koppling till natur, kultur, kulturhistoria, idrott och specialintressen såsom exempelvis mineralogi. Närheten till vildmarken är lockande och flera av Sveriges mest framgångsrika ekoturismföretag verkar inom kommunens gränser. Vandringsleder och många vackra sjöar lockar besökare från jordens alla hörn. Skinnskattebergs kommun har fantastiska naturvärden som kan tillgängliggöras betydligt mer för invånarna i de närliggande storstäderna. Vår utmaning ligger i att utveckla vårt mottagande och skapa en tydlig information för att göra kommunen mer attraktiv. Därtill kommer marknadsföring till potentiella besökare.

    Det klassiska kulturlivet har en hög status i länet och i landet. Den framgångsrika kammarmusikföreningen har lockat hit världsartister som kanske bara gör två framträdanden i landet. Bland folk- och jazzmusiker är Korpens scen en populär plats dit man gärna återvänder, mycket beroende på en kunnig publik och en fantastisk lokal att framträda i. Möjligheten att utarbeta föreställningar inom dans och nycirkus via residens inom kommunen har via samarbetspartnern Västmanlandsmusiken gett oss möjlighet att se världsartister inom dessa discipliner också.

    Generellt har Västmanlands län en låg folkhälsa jämfört andra län. Skinnskatteberg med sin demografiska profil, har extra utmaningar för att förbättra folkhälsan.

    Undersökningar tyder på att barn- och ungdomars idrottande är lågt i Skinnskatteberg jämfört med andra kommuner. Vi ser en vikande trend vad avser utbetalning av aktivitetsstöd, vi ser också tydligt att antalet aktiva minskar i takt med att barn och ungdomar blir äldre.

    Klimatförändringarna kommer att leda till starkare stormar och både torrare och blötare somrar såväl som mildare och kallare vintrar – det vill säga klimatet blir mera extremt. Både klimatförändringens följder och opinionsförändringar måste vi ha med i beräkningen när vi planerar skogsbruksåtgärder och åtgärder för rekreation, friluftsliv och besöksnäring.

    Med utgångspunkt i kommunens vision och målen för 2020 bedömer ledningsgruppen i 5 – 10-årigt perspektiv att följande frågeställningar är väsentliga:

    • Folkhälsa
    • Hur marknadsför vi Skinnskatteberg som friluftskommun med samma status som vi har som kulturkommun?
    • Hur upprätthåller vi statusen som kulturkommun?
    • Hur hanterar vi utmaningarna inom klimat- och miljöområdena?

    Beträffande år 2021 är vår bedömning att följande frågor bör fördjupas ytterligare:

    • Hur motverkar vi utflyttningen av nyanlända från kommunen? Av de nyanlända som hamnat i kommunen har en stor del valt att flytta till annan ort. Vi behöver både befolkning och kompetens. Hur kan vi på bästa sätt ta tillvara den resurs som denna grupp utgör?
    • Hur får vi flickor mera verksamma inom idrott och friluftsliv och pojkar mer kulturellt aktiva?
    • Hur säkerställer vi stödet för digital kompetens för våra äldre invånare?