En landsbygdskommun med åldrande befolkning kräver ett ständigt nytänk. Vi har alltid ett inflöde av ung personal till arbeten här, men hur får vi dem att också vilja bo och stanna kvar i kommunen? Kan vi stoppa utflödet, få dem att inse fördelarna med en nära boendemiljö, en tillgänglig naturmiljö och ett rikt kulturliv?
Kan vi bli attraktiva för deltidsboende i fritidshusen så att de väljer att bosätta sig i kommunen? Kan de sedan bli ambassadörer och locka fler och vad krävs för det?
Kan vår framgångsrika naturturism vara draglok för att få storstadsbor att upptäcka de många fördelarna med den lilla orten med det stora utbudet av natur och kultur?
Minskande elevkullar påverkar både kulturskola, bibliotek och idrotts- och friluftsverksamhet på ett negativt sätt. Lagsporterna och kulturskolans orkestrar och gruppverksamhet har samma problem – det kan bli för få deltagare i varje grupp. Samarbete är nyckeln till framgång för att verksamheterna inte ska ta deltagare ifrån varandra. Idrottsföreningarna behöver också sätta fokus mot begrepp som spontanidrott, folkhälsa och motion och värna det goda kamratskapet.
Skolan och biblioteket är både viktiga kunskapsinstitutioner såväl som demokratifostrande verksamheter. Läsning och böcker är en viktig kunskapskälla och läsutveckling måste ständigt stå i centrum för att inte demokratin ska försvagas.
I svåra tider behövs kulturen som bäst och folkhälsan behöver stimuleras maximalt för att motverka psykisk ohälsa. Att vårda det egna skapandet, den personliga berättelsen kan kulturskolan vara ett starkt stöd i här.