Skinnskattebergs kommun har en stark status som kulturkommun i länet. Biblioteksverksamheten går mot trenden och ökar både bland barn och vuxna. Det nära samarbetet mellan bibliotek och institutioner för barn, från Barnavårdscentral vidare upp genom åldrarna ända till gymnasiet, är unikt i länet.
Verksamheten omfattar Idrotts- och motionsverksamhet, friluftsverksamhet, turism, bibliotek, kulturskola, klassorkester, teater i klass, kulturhuset Korpen, kulturverksamhet, kulturminnesvård, föreningsstöd och bidrag till: kulturverksamhet, ungdomsverksamhet, samlingslokaler och studieorganisationer. Sektorn ansvar också för skoglig verksamhet i Vätteskogen.
Inom sektorn finns totalt 15 medarbetare räknat som årsanställda. Många arbetar deltid. Fram till år 2025 kommer ca 12 % av personalen att uppnå pensionsålder. Under år 2019 satsades 4 000 kr/anställd i kompetensutvecklingsinsatser.
Undersökningen “Ungdomsbarometern” ger en indikation av ungas syn på sin identitet och sina motions- och idrottsvanor. I den sammanställningen får vi en bild av hur det ser ut i Sverige i stort. Ungas identitetsskapande har gått mot en allt mer mångfacetterad bild, där intressena är många och idrott kanske bara en liten del av en individs personlighet.
Kultur kan ta sig så oändligt många uttryck. Men en gemensam nämnare för kultur, oavsett form, är att den gärna får väcka nya tankar, känslor och skapa nya insikter antingen om det egna jaget eller om världen i stort. Kort och gott, kultur ska beröra och vara utvecklande både för den som skapar och tar del av uttrycket. I Skinnskatteberg har vi en kreativ och framåtsträvande kultur som lyfts fram genom Biblioteket, Kulturskolan, idrott/friluftsverksamhet samt en rad satsningar inom musik, teater och konst på flera olika scener och platser i kommun.
Skinnskatteberg har ett integrerat skol- och folkbibliotek. Antalet lån låg över genomsnittet i länet med cirka 5 % i gruppen 0 – 17 år under år 2018. Biblioteket arrangerar regelbundet olika typer av kulturevenemang för elever inom förskola och skola.
Generellt är andelen unga som är medlemmar i någon idrottsförening lågt. Vi tillhör den lägsta tredjedelen i länet. Siffrorna är dock osäkra då de är tagna från Region Västmanlands undersökning Liv och hälsa ung från 2017. Man kan också se hur pojkars idrottande gynnas i förhållande till flickors. Ett visst trendbrott kan ses till flickornas förmån men det är osäkert om siffrorna visar ett högre antal flickor eller om de bara deltagit mera i träningar.
Skinnskattebergs övergripande målsättning är att vara en attraktiv och hållbar framtidskommun med tillväxt av invånare, näringsliv och ekonomi. Kommunen har en unik placering med närhet till flera expansiva storstäder och de utgör en stor potential för besöksnäringen i kommunen.
För att på olika sätt stärka tillgängligheten till naturupplevelser, öka folkhälsan och höja välbefinnandet både hos kommunens egna invånare och tillresande friluftsturister har arbete med ledutveckling inletts. Förbättrad möjlighet till rekreation och motion genom paddling, vandring och cykling genomförs. Detta sker genom upprustning av befintliga leder och nyanläggning inom områden där det idag saknas leder.
Sektor kultur och fritid har många verksamheter som är utspridda på många lokaler. Att hitta en central lokal för alla dessa är inte möjligt, det skulle kräva för stora resurser. Både biblioteket inklusive turism, kulturmiljövård, skogsvård och kulturskola är trångbodda.
Ur KOLADA: Kostnader i kr/invånare period 2017 – 2018
Verksamhet | Ski.bg 2017 | Ski.bg 2018 |
Idrotts- och fritidsanlägg-ningar | 526 | 627 |
Kulturverk- samhet | 1.812 | 2.099 |
Turismverk- samhet | 171 | 184 |
En landsbygdskommun med åldrande befolkning kräver ett ständigt nytänk. Vi har alltid ett inflöde av ung personal till arbeten här, men hur får vi dem att också vilja bo och stanna kvar i kommunen? Kan vi stoppa utflödet, få dem att inse fördelarna med en nära boendemiljö, en tillgänglig naturmiljö och ett rikt kulturliv?