Olika kvalitetsindikatorer visar att såväl förskola som grundskola utvecklats positivt under de senaste åren. En viktig förklaring till den positiva utvecklingen är att verksamheterna har förverkligat och systematiskt förbättrat arbetssätt med kommunens värdegrund samt sektorns vision. Inom framförallt grundskolan har det genomförts en medveten satsning på behöriga lärare och lärartätheten är också hög jämfört med andra kommuner.
Verksamhetsområdet omfattar förskola, öppen förskola, grundskola, fritidshem och allaktivitetshus. Kommunen ingår även i Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU) som ansvarar för gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning. Förskolan bedrivs i 5 enheter; Solgården och Masmästarbo som ligger i tätorten, Kotten är placerad vid Färna, Ekorren är belägen i Riddarhyttan samt en förskola i Nyhammar. Grundskolan bedrivs i en enhet, Klockarbergsskolan, som även ansvarar för fritidshemmet samt fritidsgården Sture.
Under de senaste två åren har kommunen haft en minskning av antalet inskrivna barn inom förskolan till nuvarande 170 barn. Elevantalet på grundskolan har inte förändrats nämnvärt under de två senaste åren och i nuläget har Klockarbergsskolan totalt 406 elever från förskoleklass till årskurs 9. Värt att notera är att ca 70 elever i grundskoleålder bosatta i kommunen har valt att studera i skolor utanför kommunen. Det är framförallt barn i kommunens södra del som valt att ha sin skolgång i främst Köpings kommun.
Sektorn Barn och Utbildning har drygt 110 årsanställda, omräknande till heltider fördelat på 85 tillsvidare anställda och 25 visstidsanställda. Andelen medarbetare som arbetar inom förskolan är ca en tredjedel och resterande jobbar inom grundskolan. Under de två senaste åren har det varit en relativt låg personalomsättning vilket har bidragit till stabilare verksamheter.
I Skinnskattebergs kommun finns en öppen förskola/familjecentral och fem förskolor varav två är belägna i tätorten och tre ligger i kommunens ytterområden. Förskolan är en egen skolform och ingår i skolväsendet och förskoleläraren ansvarar för undervisningen. Förskolan ska vara en trygg, lärorik och rolig plats där lärandet främjas av att leka och utforska tillsammans.
Grundskolan är till för elever i åldern 6-16 år. Den ska vara trygg, lärorik och rolig för alla elever och det är dess läroplan som styr verksamhetens innehåll. Skolans uppdrag utifrån läroplanen är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Skolan ska i samarbete med hemmet främja elevers allsidiga och personliga utveckling till att bli aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare. Skolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran och utveckling. Arbetet måste därför ske i samverkan med hemmet. Grundskolan är en egen skolform och ingår i skolväsendet och läraren ansvarar för undervisningen. I Skinnskatteberg drivs grundskolan i kommunal regi.
Skinnskattebergs kommun har ingen grundsärskola eller särfritids i egen regi utan här samverkar kommunen med Fagersta kommun. Behovet av grundsärskola och särfritids kommer dock att öka i Skinnskattebergs kommun och därav behöver vi i kommunen överväga och värdera att påbörja grundsärskola och särfritids i egen regi. Verksamheten kan även kombineras med korttids så att kommunen kan nyttja samma personalstyrka inom båda ansvarsområdena.
I Skinnskattebergs kommun är det Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU) som har till uppgift att bedriva gymnasieutbildningar, kommunala vuxenutbildningar samt högskoleutbildningar på distans. Om du klickar på knappen ”läs mer” följer sammanställningar gällande andelen studenter som tagit examen från NVU inom tre år. Det är särskilt värt att notera att andelen elever som inte slutför sin gymnasieutbildning kommer framöver med stor sannolikhet att delta i kommunal vuxenutbildning.
De kommunala förskolorna är belägna i Färna, Riddarhyttan, Nyhammar samt Skinnskattebergs kommuns tätort.. Färna förskola är nyrenoverad år 2018. Förskolan Ekorren är i behov av renovering både in- och utvändigt. Övriga förskolor har i nuläget inga större behov av renovering. Grundskolans behov av underhåll är främst tilläggsisolering av korridor tillhörande arbetslag F-3.
En konsekvens med endast en central skola i tätorten är att kommunen tillhandahåller en omfattande skolskjutsverksamhet där elever som bor mer än tre kilometer från skolan har rätt till skolskjuts till Klockarbergsskolan. Detta berör ca 40% av elevunderlaget i kommunen. Framtida ambitionen är att synkronisera skolskjutsen och kollektivtrafiken i kommunen för att få ner kommunens totala årskostnad för skolskjuts och kollektivtrafiken. Detta är av stor betydelse när kommunen tar över huvudansvaret för gymnasieutbildning och kommunal vuxenutbildning och en stor andel av studenterna behöver pendla till och från studieorter i regionen.
Förutom grundskolans ordinarie elevhälsoarbete så har kommunen under år 2019 – 2020 deltagit i projektet Psykisk hälsa med syfte att stärka ungdomarnas psykiska hälsa i kommunen och i synnerhet aktiviteter riktade till tjejer i kommunen. Det underlag som kommunen har arbetat utifrån är baserat på den enkätundersökning som genomfördes av Liv och Hälsa, ht-2017. Barn och Utbildning samverkar med IFO samt vårdcentralen i Skinnskattebergs kommun inom det aktuella projektet. Innevarande år har projektet riktat ekonomiska anslag till verksamheten Sture med syfte att främja samverkan med föreningsliv och folkhälsa samt kunna erbjuda en större mångfald av aktiviteter som i synnerhet stärker tjejernas psykiska hälsa i kommunen.
I juli 2018 fattade regeringen beslut om förtydliganden och förstärkningar i skolans styrdokument gällande digitalisering. Syftet är att tydliggöra skolans uppdrag att stärka barnens och elevernas digitala kompetens då den tekniska utvecklingen innebär förändringar i arbetslivet och samhället i övrigt. Därav har sektorn under 2019 förstärkt den digitala infrastrukturen inom både för- och grundskola samt investerat i både hård- och mjukvara till den ordinarie pedagogiska verksamheten. Sektorn behöver även framöver förstärka och ansvara för att varje barn/elev kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Därmed behöver kommunen även framöver anpassa den digitala kompetensen hos personal och brukare så att den möter upp framtida digitala behov